Stemmerett for kvinner gjennom 100 år

Da det ble innført allmenn stemmerett for kvinner i Norge i 1913, var det bare noen få andre land i verden der kvinnene hadde de samme rettighetene som menn når det gjaldt å stemme. I dag er det nok en selvfølge for de fleste norske kvinner at de kan stemme.

 

  1. Hvilken betydning fikk det for kvinnene at det ble innført allmenn stemmerett for kvinner i 1913?
  2. Gå inn på nettsiden til Statistisk sentralbyrå og finn statistikk om valgdeltakelse ved Stortingsvalg. Hvordan har utviklingen i deltakelsen vært de siste 100 årene?
  3. Ved forrige valg brukte bare halvparten av kvinnene mellom 18 og 21 år stemmeretten sin. Hva tror du er årsaken til at mange unge kvinner ikke stemmer?

 

Foto: Getty Images/Thinkstock

 

Aktuelle lenker og bakgrunnsstoff:

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • beskrive menneskerettighetssituasjonen i Norge og drøfte utfordringer som myndighetene og frivillige organisasjoner har i arbeidet med å fremme menneskerettighetene

 

 

 

Nyheter

Finnes det en grense for ytringsfriheten?

Flere millioner mennesker har deltatt i demonstrasjoner og markeringer over hele verden etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, som også blir omtalt som et angrep på ytringsfriheten.

Les mer

Oppskrift på en vellykket integrering

Finnes det en suksessoppskrift på hvordan kommuner best kan integrere innvandrere og flyktninger?

 

Les mer

Selvmordsforsøk i arv

Ny forskning viser at når en mor eller far har forsøkt å begå selvmord, så er det fem ganger så høy risiko for at barna også skal prøve å ta sitt eget liv.

Les mer

Ung i Europa i dag

I artikkelen under møter du ungdommer fra ulike europeiske land som forteller om hvordan det er å vokse opp i Europa i dag og hvilke tanker de har for framtida.

Les mer

Var alt bedre før?

Mens noen mener at alt var bedre før, mener andre at det er bedre å leve i dag.

Les mer


Cappelen Damm

Sist oppdatert: 28.05.2013

© Cappelen Damm AS